De săptămâna aceasta, începând cu duminică (17.02.2019) , va începe frumoasa perioadă a Triodului. Într-un comentariu pe FB, Pr. Ioan Bădiliță a sintetizat importanța acestei cărți în câteva cuvinte:  “Recondiționați cartea care ne vorbește despre recondiționarea omului în Hristos.”  Și-am făcut-o pe măsura valorii ei! Acesta este al optulea volum legat pentru Biserica Sf. Treime din Vaslui.

     Această ediție a Triodului este una veche, posibil din anul 1890, fiind astfel, după spusele Pr. paroh N.J., vechiul Triod al Bisericii. Din nefericire prima pagină s-a desprins și s-a pierdut. Starea acestui volum nu era una bună și necesita clar o recondiționare. După o analiză atentă, am constat că mai fusese legat cândva, recusut în principal, chiar dacă exteriorul, coperta, nu indica o astfel de lucrătură. 

     Blocul de carte fusese cusut pe trei sfori, iar pentru o rezistență sporită, am mai adăugat încă două, cusând în final blocul de carte pe 5 sfori. Având în vedere calitatea foarte bună a hârtiei, rezistentă, groasă, dar deosebit de maleabilă, am lăsat cotorul cât mai flexibil cu putință. Se observă acest lucru prin deschiderea sa (imagini și video).

     Coperta a fost realizată din piele de vită.  Prin parte a coperții (față) este pe două nivele, unul cu grosimea cartonului de 3 mm și al doilea, cu marginile rotunde, tot de 3 mm, pentru a se armoniza mult mai bine cu ultimul chenar, interior, al modelului. La fel am procedat și cu coperta secundară (spate), doar că primul nivel a fost realizat dintr-o placă de carton de 6 mm și o a doua, de 3 mm, în același model cu prima.

Amândouă fețele au fost bine lustruite devenind mult mai fine, una asemenea sticlei.

În video-ul de mai jos puteți vedea cum arăta Triodul înainte și cum arată după.

Galeria de imagini: 

About the Author

Panainte Gabriel-Georgian

Panainte Gabriel-Georgian ()

Website: http://legatoriadelux.ro

2 Replies to “Recondiționare Triodul – Biserica Sf. Treime, Vaslui”

Leave a Reply