Printre multele volumele legate pentru Episcopia Maramureșului și Sătmarului a fost și un Liturghier cu toc. La acestea am folosit două matrițe personale, de a cărui design de finisare ne-am ocupat personal : atât Crucea maramureșeană cât și sigla Episcopiei. Cu crucea nu pot spune că am avut multe bătăi de cap fiindcă a fost ușor de finisat dar stema…da. Am editat și tot eliminat detalii pentru a fi mai apoi vectorizată și realizată la cnc. Singura soluție pentru așa detalii fine. 

Tocul nu a fost primul realizat ci au mai fost altele înainte, de Biblii. Nici acestea în general nu sunt ușor de realizat dacă implică și decorarea acestuia. Un toc sau o casetă e ușor de realizat dacă nu implică imprimare. Astfel, sunt două variante: realizarea lui din bucăți și lipirea lor apoi, sau realizarea tocului dintr-o singură bucată. Oricum ar fi, pe amândouă metodele le stăpânim foarte bine și doar decorarea schimbă datele situației. Întrebat fiind dacă am ținut cont de vreun sfat din vreo carte de legătorie sau dacă am văzut la cineva, am răspuns că nu; am gândit și am lucrat aplicat pe ceea ce se pretează cărții de cult. Fiecare are modul său de lucru.

Pentru  a evita situația în care ați vrea să vă legați cărțile folosind cele două matrițe, trebuie să precizez că nu fac parte din gama de matrițe ale atelierului ci sunt personale ale clientului, în cauză Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

About the Author

Panainte Gabriel-Georgian

Panainte Gabriel-Georgian ()

Website: http://legatoriadelux.ro

Leave a Reply