Încă din anul 2021, din ajunul zilei mele de naștere, tot lucrez la un model nou de Evanghelie mare. Când spun că lucrez, mă refer la desenul tehnic fără de care nu se poate realiza matrița pentru imprimare. Modelul final de evanghelie va fi unul destul de complex, care va implica și traforare, închizători metalice, decorarea marginilor interioare, piele vopsită de noi, icoanele centrale (Învierea și Răstignirea) și ele schimbate într-un model mai complex etc. Totul dus la superlativ. Desigur, acesta va fi disponibil abia prin toamnă ținând cont de complexitatea lucrării și cred că vor fi realizate doar câteva volume în serie pentru doritori. 

     La modelul acesta am schimbat desenul de vreo trei ori pe puțin (zeci de ore de lucru), în special la Evangheliști și Icoanele Învierii (care încă nu sunt date la făcut), chenar și multe alte încercări. Nu din nepricepere ci pur și simplu nu eram mulțumit…Am lucrat până în cele mai fine detalii, iar cel mai bine se poate vedea la Sfinții Evangheliști. Ce am încercat să realizez sau să refac? Să aduc în prezent frumusețea vechilor Sfinte Evanghelii legate în piele, așa cum le vedem în diferite muzee. Era dificil să reproduc și sincer, cu tehnologia de realizare a matrițelor cu detalii cât mai fine, ar fi fost o eroare. Chenarul exterior este și el unul de epocă, cel interior este unul des folosit de noi, iar prin imprimarea în timbru sec se pune în evidență atât modelul dar și pielea naturală, modul în care se lucrează și se modelează. Imaginile Sfinților Evangheliști au fost realizate de pictorul Florin I. într-un stil bizantin. Ceea ce eu a trebuit să fac a fost să-i pun într-un colțar, model care să fie la fel cu cele două Icoane (veți vedea când vor fi realizate) și să-i încadrez, să-i pun în evidență și să armonizez. Pentru modelul standard am ales să păstrez vechile icoane ale Învierii și Răstignirii. 

     Cu ajutorul Bunului Dumnezeu ( simt și știu sigur că a fost un cadou pentru împlinirea a 30 de ani de viață și șase de legătorie pe de o parte, iar pe de alta împlinirea unei dorințe mai vechi de la începutul legătoriei) s-a realizat o năzuință veche de câțiva ani, chiar de pe la începutul legătoriei; realizarea unui model al Sfintei Evanghelii maiestuos. Lucru care s-a reușit prin mâinile noastre și Voia Sa!

Nădăjduim ca în curând să realizăm și pentru varianta mică de Sfânta Evanghelie, format B5, 17/25cm.

 

Facem lucruri calitative, frumoase și maiestuoase punând în evidență însemnătatea textului sacru și frumusețea lui!

Lucruri trainice pentru Dumnezeu și Biserica Sa!

 

     Pentru achiziționare vă rog să intrați pe site:

https://legatoriadelux.ro/Sfanta-Evanghelie-format-mare-Ed-IBMBOR-p462640107

     Modelul va fi disponibil în două variante de text, clasic și Omagial Putna, și două calități ale blocului de carte, standard și cusut manual de către noi. 

About the Author

Panainte Gabriel-Georgian

Panainte Gabriel-Georgian ()

Website: http://legatoriadelux.ro

Leave a Reply