După ghilotina marca Ideal, care s-a dovenit o investiție foarte bună, iar în același timp de o bună calitate, am achiziționat de la domnul Adrian Ghețea încă două papșere. Dumnealui le-a adus personal pe amândouă, totodată stând și la 2-3 ore la discuții “legătorești”, fiind prima dată când ne-am strâns mâna. Desigur, intenția noastră e să achiziționăm și alte echipamente de la dânsul dintr-un motiv foarte simplu: tot ceea ce vinde recondiționează ca pentru sufletul dumnealui. Astfel, e demn de toată încrederea și îl recomandăm cu drag celor care își doresc echipamente de legătorie.

     Ce sunt papșerele și la ce folosesc? O definiție rapidă ar fi următoarea: ghilotine de tăiat cartonul destinat legării cărților, a acelor plăcuțe care sunt lipite pe material. Lungimea cuțitului variază, ele găsindu-se pe piață cu diferite mărimi. Papșerul mare are cuțitul de 110cm, fiind tot marca germană Ideal, cu o vechime de 40 de ani. Nu, nu este nou chiar dacă pare așa. Arată atât de bine fiindcă a fost recondiționat de domnul A. Ghețea cu mult drag și spor.

Al doilea papșer are cuțitul de 55cm, care va fi folosit, în general, la tăierea cartonului subțire (pentru forzaț și ricăn, în special), a tifonului, dar și a plăcuțelor cu dimensiuni atipice față de cele standard.

     Întrebare: Nu puteai folosi ghilotina de hârtie la tăiatul cartonului?

     Coala de carton are următoarele dimensiuni: 101 x 71cm. Cum făceam până duminica trecută? Se lua frumos coala, se așeza pe masă, se lua pix și riglă metalică de 100 cm și se măsura exact pe lățime și pe lungime unde trebuia tăiat. Apoi, se lua un cutter și riglă și te apucai de tăiat până te apuca durerea de spate și de mâini. Între timp, deoarece grosimea cartonului folosit e de 3 mm, cutterul îți mai devia și tăiai aiurea. Cartonul fiind gros, trebuia să treci cu cutterul de 2-3 ori pe tăietură ca să se poți izbuti. În aceste condiții am tot tăiat câțiva ani buni carton… Fain, nu?! wink

     O altă posibilitate ar fi fost să tai cartonul pe lungime în jumătate și să-l bag la ghilotină. Da…dar ar fi fost pierderi, iar în al doilea rând, s-ar fi putut nenoroci cuțitul la ghilotină. Una e hârtia, alta e cartonul. Unii spun că aceste coli pot conține impurități care pot strica lama, iar alții spun că nu este adevărat, în zilele noastre acest carton, mai ales dacă e de calitate superioară, nu mai conține nisip sau alte impurități ca acum zeci de ani sau mai bine de jumătate de secol. Sincer?! Habar nu am…și nu aleg nici o tabără. Constat că papșerul ajută extraordinar de mult și e foarte dificil să poți face legătorie fără el. Eu am făcut fără el și am făcut-o excelent. Totuși, de acum înainte ne salvează timp prețios. Tăiem la fel de calitativ, dar într-un timp muuuuuuuult mai mic.

Video cu utilajul:

La atelier, ”cățărați” pe cel mai important echipament, “matca” oricărei legătorii de genul, presa de poleit/decorat Polygraph.

papser_2

About the Author

Panainte Gabriel-Georgian

Panainte Gabriel-Georgian ()

Website: http://legatoriadelux.ro

Leave a Reply