Dacă acum 11 luni în urmă, chiar pe 6 decembrie, de Sf. Nicolae, domnul Adrian Ghețea ne aducea o nouă presă de artă tipografică și o a doua presă, acum, cu 3 zile înainte de 8 noiembrie, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ne-am regăsit la o vorbă și-o cafea. Nimic întâmplător nu a fost până acum în viața mea, iar această nouă revedere o pun pe baza bunului Dumnezeu, dar și a Sf. Arh. Gavriil. Totodată, ne-a adus și două prese, dând astfel startul înoirii preselor actuale, dar și un biguitor. Trebuie precizat că până acum toate presele noastre au fost hand-made și nu originale, de la firmele producătoare de astfel de echipamente. Desigur, calitatea cărților nu este influențată în niciun fel. Singura diferență este la legător care poate lucra cu echipamente standard / profesionale, care merg perfect. E destul de dificil să poți realiza singur, în propria ogradă, astfel de prese care să fie asemenea celor originale. Desigur, rostul lor e unul simplu; să țină volumul presat un anume număr de zile sau ore, sau orice alt document. Totuși, cele hand-made de multe ori îți dau bătăi de cap fiindcă ori au puțin șurubul într-o parte, strâmb, și e mai greu de folosit, ori sunt de mici dimensiuni, ori partea de sus care ține piulița se strâmbă în timp etc. De exemplu, la presele originale partea de sus, unde intră șurubul pe filet, este sub formă de triunghi; pentru a nu se încovoia, ducând astfel la rupere. Toată tensiunea când se presează acolo este.
Trebuie precizat un aspect: tot ceea ce am cumpărat de la domnul Ghețea a fost ireproșabil dar, fiind la 300km depărtare, nu am putut vedea sau testa acele echipamente. Le-am luat fără a le vedea. Sincer, atunci când mi-a trimis imagini nici nu apreciam că presa cea mare…e așa de înaltă și de mare. Am avut un mic șoc când am văzut-o în mașină prima dată. Este fix ceea ce ne trebuia!
Presa mică are dimensiunile de 39 / 27cm cu înălțmimea totală de 53cm, iar înălțime utilă de 35cm.
Presa mare are dimensiunile de 51 / 41 cm cu înălțimea totală de 83cm, iar înălțime utilă de 59,5 cm.
Totodată, un alt micuț echipament, dar deloc lipsit de importanță ne va ușura munca. Biguitorul. La ce folosește? Prin acționarea manetei se presează hârtia de până la 300-400 gr/mp cu ajutorul unui “cuțit”, crestând astfel hârtia și făcând un canal de 1mm sau de 1.8mm în funcție de cele două canale ale baghetei în care cuțitul presează. Mai bine de șase ani de zile am pliat cartonul de contracoperți sau hârtia pentru cărți sau fascicule (5-10 coli) manual. Acum…degețelele noastre se vor bucura de ajutorul primit! 😀
Mulțumim mult bunului Dumnezeu pentru noile echipamente trimise, Sfinților Arhangheli, iar nu în ultimul rând domnului Adrian Ghețea, prin intermediul căruia se bucură de echipamente de bună calitate toți cei care sunt în căutarea celor necesare unui atelier de legătorie de cărți.
Calitate înainte de toate!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.