Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am finalizat legarea altor trei și la puțin timp a încă 5 volume: EVANGELIAR fur die HOCHFESTE des KIRCHENJAHRES. Dacă până acum am legat doar Sfinte Evanghelii ale Bisericii noastre Ortodoxe, de data aceasta, am legat 8 evangheliare romano-catolice germane, care cuprind sărbătorile solemne ale anului bisericesc. Aceste evangheliare sunt o ediție a parte. În primul rând, dimensiunea lor este foarte mare, măsurând 29/41.5cm, spre deosebire de o evanghelie din Sfânta noastră Biserică, care măsoară 24 pe 34.5cm. În al doilea rând, evangheliarele sunt ilustrate cu reproduceri facsimil din CODEX AURELUS EPTERNACENSIS. În orașul Echternach, din Luxemburg, exista o abație renumită a călugărilor benedictini iar mărturie a lucrurilor minunate care se realizau acolo stă Cartea de Aur a Evangheliilor, un evangheliar în latină, realizat pe pergament de vițel, și care conține peste 500 de inițiale de aur, 64 de miniaturi, iar 46 de pagini sunt pictate în întregime. Acest evangheliar a fost realizat prin anii 1020/1030. Ediția de față pe care noi am legat-o cuprinde 118 pagini cu 26 de imagini facsimile, tipărite în șase culori, în rame aurii.

Volumele au fost cusute manual pe corzi și legate apoi în piele de vită roșie la cererea clientului. 
Totodată, cu primele trei evanghelii au mai fost legate o Evanghelie de mărime ca ale noastre cât și echivalentul liturghierului nostru,  în germană,  ,,Mess elemente – vol.2 “. 
După aceste 5 volume au mai urmat încă 5 evanghelii la scurt timp.
Date evanghelii: EOS Editions Sankt Ottilien,  EVANGELIAR für die HOCHFESTE des KIRCHENJAHRES (mit Faksimile-Wiedergaben aus dem Codex aureus Epternacensis), 1980, 120 pagini
Prezentare video a proceselor de legare:

Galeria foto:

About the Author

Panainte Gabriel-Georgian

Panainte Gabriel-Georgian ()

Website: http://legatoriadelux.ro

Leave a Reply