Cu ajutorul lui Dumnezeu și prin bunăvoința domnului Adrian Ghețea, alte două echipamente au intrat în uzul atelierului nostru: o presă de artă tipografică Karl Krause cât și o ghilotină electrică Ideal (4810-95 link pentru modelul automat) amândouă marcă germană, asemenea celorlalte echipamente.

Presa este a doua achiziție, prima fiind acum doi ani,  Polygraph ( link ), un ,,tanc” de 1230kg, mult mai puternică și mai grea decât aceasta. Cu toate acestea, folosirea celei mari s-a dovedit a fi cam istovitoare pentru coperțile mici și medii, ea pretându-se pentru coperțile mari, cum ar fi cele de Sfinte Evanghelii sau chiar și mai mari, platanul (partea unde sunt fixate matrițele cu care se imprimă diferitele modele decorative) fiind foarte mare. Astfel, s-a impus achiziționarea uneia mai mici, potrivit dimensiunii coperților lucrate, marea majoritate fiind mici și medii ca mărime. De exemplu marea majoritate a celor care se lucrează sunt de dimensiunea Liturghierului, 16.5cm/24.5cm. Totodată, greutatea presei e de maxim jumătate de tonă, putând să o mut (cu greu) puțin cu puțin chiar și prin cameră în funcție de spațiu. 

Încălzirea platanului se realizează mult mai rapid față de precedenta, iar sistemul/accesul la rezistențele electrice este mult mai facil în caz că există o defecțiune sau se ard. După ce am instalat vechea instalație electrică de la presa precedentă, cu senzor de temperatură, la noile rezistențe, în 10 min maxim am constatat că a ajuns la temperatura setată și este gata de lucru în comparație cu timpul necesar precedentei, de 30-45 min .

Totodată, lucrul este mult mai facil și ușor, cursa manetei/presării find mai mică și mai rapidă.

     Ghilotina este deasemenea un upgrade la varianta anterioară, tot Ideal ( link ), electrică, aproape nouă (folosită doar un an într-un atelier) lucru care se observă de la sine. Grosimea de tăiere este tot una mulțumitoare, de 8cm, iar presarea blocului de carte se face manual, cu ajutorului roții de sus. De ce am ales varianta presării manuale și nu automate? Cărțile vechi necesită o grijă mult mai mare față cele noi, ele trebuind a fi așezate și fixate corespunzător în ghilotină iar presarea se face în aproape toate cazurile încercând cu atenție să așezi fasciculele bine, iar cotorul să fie cât mai drept. Desigur, majoritatea celor din diversele ateliere de ,,legătorie clasică” prea puțin le pasă de acest aspect. iar cărțile rezultate vor avea tranșa principală dreaptă și nu rotunjită cum e normal, în urma rotunjirii cotorului. Finalul e că primele fascicule cât și ultimele, vor fi tăiate cu mult mai mult decât cele de la mijlocul volumului. E o constatare a multor volume venite la recondiționat într-o atare condiție.

Acestea au fost și un ,,micuț” cadou ajuns prin domnul Ghețea fix de 6 decembrie 2020, de Sfântul Ierarh Nicolae.

     Mulțumesc încă o dată domnului Adrian Ghețea pentru minunatele echipamente, dar și pentru efortul de a le aduce tocmai de la București și de a le monta!

Îl recomandăm tuturor care sunt interesați de astfel de echipamente sau unelte!

 

 

About the Author

Panainte Gabriel-Georgian

Panainte Gabriel-Georgian ()

Website: http://legatoriadelux.ro

Leave a Reply