Când mai am timp încerc și noi modele, adaptând de multe ori modele consacrate (vechi) în funcție de uneltele de mână și matrițele pe care le am în atelier.
De data aceasta, am recopertat un dicționar român-englez. Sincer, nici nu știu de unde l-am achiziționat. Cel mai sigur de pe la vreun anticariat din Iași. Multe lucruri interesante se găsesc la un leu-doi, mai ales dacă anticarul e doar vânzător/bișnițar și nu știe valoarea unor cărți, ci le vinde după ureche. Mereu am rămas șocat de prețul cărților din domeniul teologiei. Aveau un așa preț bun încât le puteai cumpăra de noi de la o altă librărie și îți mai rămânea și de o înghețată.
Desigur, dicționarul recopertat arată mult mai bine în realitate, atunci când îl ai în mână decât arată în poze. Totuși, vă puteți face o idee.
Am pornit de la o legătură a celor de la legătoria Restauración y Encuadernación Camacho. En Horario Matinal Previa CITA (SPANIA).
Nu mă pot compara cu cei de acolo, dar e normal și indicat să tinzi spre nivelul celor mai buni, atât al celor din țara ta, cât și din Vest sau din lumea întreagă. În Apus există o tradiție în legătoria de carte, ateliere cu sute și sute de unelte lăsate moștenire. Să nu mai zic de experiența moștenită și rafinamentul de a lega o carte! În România, însă, nu vom vedea nici într-o sută de ani așa ceva fiindcă noi nu suntem învațați să ne legăm cărțile. Nici nu mai știm ce e aia. Nici nu ne permitem luxul acesta. Asta a făcut comunismul și socialismul din România! Românii de rând nu-și mai pot permite luxul culturii fiindcă au ales socialismul. În fine!
Ca idee, o unealtă de mână costă undeva la minim 20 de euro; un model simplu. Poate ajunge și la 50 de euro dacă e un model mai complicat (a se vedea crucea coptă pe care o folosesc la decorarea cotorului anumitor cărți). Apoi filetele și roletele cu diferite modele care pot costa de la 100 euro bucata și chiar câteva sute. Eh, în cât timp se poate pune la punct o legătorie dotată cu 300-400 de unelte? A, și uneltele acelea să fie reproduceri ale celor consacrate! Desigur, dacă legătorul tinde spre profesionalism și tradiționalism în cele ale legătoriei. Dacă nu, face câteva matrițe și gata cartea.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.