Unul din multele volume dragi scumpei mele soții este Mândrie și prejudecată – Jane Austen. Astfel, m-am gândit că ar fi bine să-i fac un mic cadou.

Acum aproximativ patru luni am legat un volum de povești care era oarecum atipic, lungimea fiind cu mult peste o carte normală, iar lățimea, desigur, cu mult mai mică. De atunci m-am tot gândit dacă aș putea realiza și eu una. Îmi place foarte mult să editez cărți, să le imprim, să le cos și să le leg într-un mod deosebit. Mânat de această binecuvântată delectare am hotărât să realizez un astfel de volum din hârtie A4. Dacă înainte realizam volumele în format A5 pliind pe lățime coala A4 și rezultând un format cu dimensiunile 14,5/21, acum am realizat formatul noului volum pliind hârtia pe lungimea ei, rezultând un format cu dimensiunile 10.5/29.7cm. Un alt aspect deosebit de important la cărți este reprezentat și de direcția fibrei. Astfel, dacă vom plia hârtia contra direcția fibrei, aceasta se va face cu greutate și vom observa că ea nu se va plia uniform iar marginile cu greu se vor suprapune. Ex. pliere pentru format A5 din hârtie A4. Dacă vom plia pe lungimea ei A4-ul, vom plia pe direcția fibrei. Făcând aceasta, volumul se va deschide mult mai bine iar cartea va fi mult mai rezistentă la utilizare îndelungată. 

După editare, am imprimat și am cusut volumul exact cum făceam la începutul legătoriei, pe cât mai multe corzi îngropate/ascunse, chiar 9. Totodată, am cusut și o Sfântă Evanghelie odată cu acest volum. 

De ceva vreme tot caut variante de forzaț, ceva deosebit, care să se plieze pe o serie de agente, un proiect la care lucrez de aproape un an și la pe care-l am în “chinurile facerii” și în plan de mai bine de patru ani. În aproape șapte de ani de activitate în domeniu nu am văzut la nimeni forzaț decorat. Dar decorat, nu trei linii trasate acolo sau o dungă… Nu e chiar ușor de realizat, trebuiesc unele calcule și trebuie ținut bine de ele deoarece altfel cele două imprimări nu vor fi în oglindă. Totodată, trebuie acumulată oarece experiență pentru o imprimare curată a modelului, necesitând o anumită temperatură, o anumită presiune și un anumit timp de expunere care ține și el de primele două. La aceasta se mai adaugă și diferența între un model complex și unul mai simplu, care schimbă mult datele. Oricum, am reușit. Forzațul acesta e nimic față de contra-coperțile realizate pentru mai bine de 50 de agende/jurnale. Acesta practic a fost mizilic după ce ai făcut pentru restul. 

Coperta a fost decorată cu folie neagră, aurie și roșie, o combinație interesantă și echilibrată. Desigur, marginile interioare ale volumului au fost și ele decorate, un aspect care devine specific legătoriei noastre. Titlul a fost imprimat folosind setul de litere în stilul Arhaic Românesc. Tranșele cărții deasemenea au fost și ele vopsite corespunzător iar mai apoi le-a fost aplicat un strop ca o formă de antichizare. 

About the Author

Panainte Gabriel-Georgian

Panainte Gabriel-Georgian ()

Website: http://legatoriadelux.ro

Leave a Reply